REMAJA 19 TAHUN DI DENDA RM40 RIBU JUAL & PASANG BRACES TIRUAN TANPA TAULIAH

23.5.17 Suria Lekatlekit 2 Comments

REMAJA 19 TAHUN DI DENDA RM40 RIBU JUAL & PASANG BRACES TIRUAN TANPA TAULIAH. Sekarang tengok ramai dok jual braces @ pendakap gigi tiruan. Murah je sampai tak masuk akal. Yelah la nama pun tiruan. pakai sekadar untuk berfesyen jer katanya. Tapi tak tau la apa yang lawa sangat pakai braces ni kan.. Pada pandangan mata remaja lanjut usia macam aku ni memang rasa tak cantik pun. Aku sendiri tengok rimas besi dok tersangkut kat gigi tu. Tak lekat daging ka celah2 besi tu kalau makan hahahaha.


Kemunculan Braces tiruan ni menyebabkan lahirnya ramai doktor - doktor gigi tiruan jugak. Depa jual siap dengan pemasangan lagi. Umur 19 pun dah jadi doktor pasang braces ni ok! Menangis bawah bantal ahkak ok melihat hangpa yang muda2 lagi dah jadi doktor braces. Orang lain nak dapat tauliah untuk pasang braces ni bertahun tahun belajar kat yunibesiti sana nu.. Hangpa termenung depan youtube je dah graduate sebagai doktor braces. Sungguh.. tak sia sia topup kuota internet katanya. hehehehe

Tadi tertengok berita kat TV9.. Dengar jugak la berita Remaja 19 tahun di tangkap & di dakwa kerana memasang braces tiruan tanpa tauliah. Dia di denda RM40,000 atas kesalahan tersebut. Mujur ada duit boleh bayar denda kalau tak ada duit mereput la kau dalam penjara katanya. Sesia je dapat title banduan hanya kesalah pasang braces tiruan.

Kalau ikutkan nak pakai & pasang braces ni bukan murah. Beribu beb tapi di lakukan oleh doktor2 yang bertauliah la. Kena x ray bagai dulu bukan main pasang jer kat gigi hangpa tu. Bukan macam Braces fake yang hangpa boleh beli serendah RM35 & kalau campur kos pemasangan baru harga dalam ratus ringgit camtu. Sebab apa kos dia mahal? Sebab kalau di lakukan oleh orang yang tak bertauliah risiko dia sangat tinggi sehingga boleh menyebabkan kematian. Mati dik Ooi.. Ingat nyawa takde jual kat farmasi dik macam ubat sakit lain. Braces tu pun bukan boleh guna sebarangan besi atau dawai nak pasang kat gigi. Dawai archwire untuk pendakap gigi tu diperbuat daripada bahan antikarat. Jenis dawai tu lain sikit daripada dawai biasa, iaitu mestilah tak reaktif terhadap air liur, minuman dan makanan yang dimasukkan ke dalam mulut.

Berbeza dengan fake braces yang tak diketahui jenis dawai besi apa yang digunakan, bahan dawai tu sendiri pun dah bahaya dengan boleh menyebabkan karat sehingga mejejaskan kesihatan dalaman. Hangpa nak minum air pandai pasang water filter bagai nak jaga kesihatan tapi tak guna kalau setakat pakai fake braces katanya. Bukan tu je fake braces ni boleh menyebabkan kecacatan pada tulang, gusi, gigi & muka hangpa jugak. Jangan nak cantik terus muka jadi pelik baru padan muka.

Selain tu risiko menggunakan fake braces ni adalah boleh menyebabkan gangguan kepada salur darah dan saraf gigi. Selain tu, ulser mulut, gusi berdarah, jangkitan kuman dan bakteria dalam mulut merupakan masalah dan kesan yang terpaksa dihadapi oleh pemakai fake braces. Bahayanya braces palsu ni adalah bila besinya boleh berkarat, mencalarkan permukaan gigi, menghakis enamel gigi. Manakala, saduran besinya pulak boleh terhakis dan menjejaskan tubuh pengguna. Jadi gigi korang boleh mereput, gigi berkarat, gusi jadi longgar, dan tu tak masuk lagi dengan bau mulut disebabkan infection. Hope pemakai braces tiruan ni rasa menakutkan baca semua ni.

Pada yang menjual tak kira jadi agent atau buat dropship jual fake braces ni hope berhenti la sebelum di tangkap & di kenakan hukuman. Jangan terus mendedahkan orang lain kepada risiko. Jangan fikir untung tak seberapa tu hangpa seolah olah memperjudikan banyak nyawa. Nyawa seekor semut pun kita tak mampu bagi apatah nyawa seorang manusia. Banyak lagi benda boleh jual.. Kenapa mesti jual benda yang memberi risiko kepada kesihatan orang lain kan?

Moral of the story.. Semua orang sukakan kecantikkan.. Mungkin pada anda pakai braces ni cantik tapi ingat jangan obses nak cantik anda ignore risiko yang bakal anda tanggung untuk jangkamasa panjang.

2 comments:

  1. Kenapa dorang sanggup dapatkan servis dari orang yang tak bertauliahh, oohmaigaddd tak takut ke?
    Uyul Rosli | Blonolog Blogger Picisan

    ReplyDelete
  2. Sebab nak cantik tapi duit tak cukup, sangguplah buat perkara macam ni. Yang menjual dan memasang tanpa lessen ni pun cuma fikir nak untung aje. Keselamatan dan nyawa pembeli memang depa tolak tepilah!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com