TROLL RAMADHAN.. 'FENOMENA 'DONE'

26.5.17 Suria Lekatlekit 4 Comments

TROLL RAMADHAN.. 'FENOMENA 'DONE'. Sejak dua tiga hari ni dah muncul troll2 ramadhan terutama fenomena 'Done'. Masing2 dok post sindiran pasal golongan 'Done' yang bakal muncul esok hari. Sebab bermula 1 Ramadhan ni.. Maka bermula juga episod 'Done' di media sosial. Bagi yang blur blur lagi tak tau pekebendanya fenomena 'Done' ni.. Mungkin hangpa baru ada account media sosial tahun ni so terlepas la menyaksikan fenomena 'Done' yang tahun tahun lepas punya. hehehehe


Fenomena 'Done' yang di maksudkan adalah.. Setiap kali menjelang ramadhan akan ramai buat post 'Done' selepas melakukan apa2 task atau aktiviti sepanjang ramadhan. Contohnya..

1. Selesai sahur - post caption 'Done sahur'
2. Selesai solat tarawih - post caption 'Done Tarawih'
3. Selesai solat 5 waktu - post caption 'Done Solat'

begitulah yang di gambarkan dengan fenomena Done yang sedang jadi troll sekarang ni kat media sosial. Ia lebih bersifat sarcasm atau sindiran kepada golongan tersebut. Spesis camtu selalunya attention seeker yang dahagakan pujian sesama manusia jer.. Maka dia akan buat la post post macam tu. Kalau hangpa tak mau di kategorikan sebagai golongan attention seeker ramadhan atau spesis 'Done' elakkan la buat post2 macam tu. hehehee


Hope tahun ni hangpa tak terkategorikan dalam golongan 'Done' tu lah yer... Alahai, tak semua perkara kita perlu bagitau orang lain kita dah selesai melakukannya. Terutama yang berbentuk ibadah.. Kalau bukan keperluan atau ada sebab tertentu tu biarlah ibadah tu antara kita dengan Allah. Kita buat kerana Allah jadi tak perlu la nak menunjuk sesama manusia kecuali benda tu bertujuan untuk menyampaikan kebaikkan sesama manusia. Kalau sesaja kau nak riak, Takut ibadah yang hangpa buat tu sekadar dapat penat jer. Sedangkan hati hangpa buat kerana mendambakan pujian & nama. Jadi ikhlas kan hati yer dalam melakukan perkara kebaikkan. Apa yang tak perlu di ceritakan pada orang lain maka simpan sahaja dalam hati.

Apapun pada golongan 'Done' Tahun lepas moga tahun ni kurangkan 'Done' tu kat media sosial lebihkan done di dunia nyata.

1. Done puasa penuh
2. Done solat 5 waktu
3. Done Tarawih sehingga malam akhir
4. Done bersahur
5. Done berjimat & tak mengunjungi bazar ramadhan
6. Done kurang tidur

Dan banyak lagi la perkara yang harus hangpa 'Done' tanpa perlu nak update kat media sosial. Moga perkara perkara yang baik hangpa buat di bulan ramadhan ni dapat menjadi bekalan hangpa di dalam kubur nanti, Insya Allah. Samalah peringatan ni pun untuk diri sendiri jugak yang banyak perlu di perbaiki perkara perkara yang aku sebut tu. Apa hangpa ingat aku ni perfect sangat ke sebab buat entri ni??!! Tidak ok.. Aku pun masih kurang & jahil sana sini.

Semoga ramadhan tahun ni mengubah kita kearah yang lebih baik. Niat berpuasa tu kena betul jangan hanya nak kuruskan badan sebab nak pakai kebaya ketat raya nanti je. Takut niat tak betul.. Allah pun tak makbulkan hajat hangpa tetiba raya jangankan kebaya ketat.. Baju kurung pun tak dak size kat pasaran. hehehehe

Moral of the story.. Jangan lupa menantikan pengumuman tarikh berpuasa malam ni kat TV even masing2 dah tahu kan bila start puasa tapi tak salah kita nak feel macam zaman kanak kanak.. berdebar menanti tarikh pengumuman puasa oleh tokwan yang dia punya slow montion boleh buat degupan jantung di pam dengan kencang. hehehehe

4 comments:

  1. hahaa..terbaca juga dulu2 semua pun done. InshaAllah semoga ramadhan tahun ni lebih baik. InshaaAllah.

    ReplyDelete
  2. Ni kalau kerap nau keluar dekat newsfeeds ai, confirm unfriends terus.. kihkihkih..


    Apa2pun.. selamat menyambut Ramadhan buat Suria LekatLekit dan keluarga.

    ReplyDelete
  3. Haha.. Mcm2...

    Done comment. #ehh

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *