AWAS! COP PARKING BOLEH DI PENJARA

5/19/2022 09:07:00 AM suria lekatlekit 0 Comments

AWAS! COP PARKING BOLEH DI PENJARA. Walaupun kita dah hampir ke pertengahan tahun 2022 tapi budaya 'cop parking' ni nampaknya masih di amalkan oleh segelintir individu yang mungkin rasa perbuatan dia tu bukan menjadi satu kesalahan undang undang. Yelah.. dia rasa, alah cop parking je pun. Takkan tu pun nak kena dakwa kat mahkamah tapi dia lupa yang dia buat macam harta peribadi hak awam. Macam dia pulak beli lot parking sampai nak cop cop tak bagi orang lain guna. Spesis ni memang spesis muka setebal pokok balak. Tak rasa bersalah atau malu buat hak sendiri walaupun dia tahu bukan hak dia.

Dekat kawasan rumah saya (Apartment kos rendah) ni dulu ada juga spesis cop cop parking sekarang nampaknya budaya tu dah pupus. mungkin masyarakat disini dah semakin cerdik maka tiada lagi manusia yanc buat perangai macam tu. Nak dapat parking pepandai la cari masa balik rumah. Kat sini memang parking sentiasa penuh. Kalau parking tepi jalan kena pastikan sebelum pukul 10 pagi keluarkan kenderaan dari situ. Kalau tak..sampai la surat putih untuk mu. Kat kawasan perumahan pun tetap saman ok! Terfikir juga tak ada ke si genius mana mana cipta kereta boleh lipat lipat macam compact stroller tu. Kan senang. Tak ada masalah parking dah. Hehehehe..

Walaupun masalah parking ni memang masalah yang rasanya sampai kiamat pun tetap ada tapu bukan bermakna kita boleh guna alasan tu untuk cop harta awam macam harta mak bapak kita yang punya. Cop parking ni boleh di kenakan hukuman penjara tau.

budaya cop parking ini adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 50(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana petak parkir itu adalah hak milik awam, maka mana-mana individu tiada hak untuk mendesak atau menghalang individu lain daripada menggunakan petak parkir itu.

Individu yang sengaja 'cop' parking ini boleh dikenakan denda maksimum RM2,000 atau penjara tidak lebih enam bulan; dan sekiranya kesalahan berulang kali kedua atau lebih, individu itu boleh dikenakan denda maksimum RM4,000 atau penjara tidak lebih dua belas bulan, atau kedua-duanya; seperti yang diperuntukan dalam Seksyen 119 (2) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Walaupun kita sendiri maklum ada akta tapi perlaksanaan hukuman tu jarang berlaku tapi jangan mencabar undang undang sangat. Dok tunjuk keras kepala orang sakit hati proceed untuk tindakan undang undang tak pasal pasal ke dalam kalau tak mampu bayar denda. Apa yang menjadi hak awam kena akur.. siapa cepat dia dapat. Rasa tak nak pening kepala pasal parking jangan beli kenderaan sendiri. Kayuh basikal je. Boleh simpan dalam rumah. Hehehehe...

Dan satu lagi jangan nak viral viral sangat kebodohan sendiri. Tak tahu boleh guna kemudahan teknologi yang ada untuk google dulu sebelum bertindak. Jangan nak viralkan orang tiba tiba jadi plot twist kau yang kena kecam balik. 

Moral of the story.. pat pat siku lipat.sapa cepat dia dapat.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Review berbayar dan harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com