GOSIP ADALAH PERKARA YANG SEMUA ORANG BUAT

27.1.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

Kita ni kat laman sosial kadang2 rasa bila kita tak buat something tu macam kita baik sangat dah kan.. Contoh macam tajuk entri ni. Gosip.. tak kira la gosip pasal artis, pasal isu2 semasa, pasal orang2 sekeliling, pasal kawan atau pasal apa2 mahupun sesiapa je la. Kalau tulis dalam blog gosip pasal retis kemain keluar statement menyindir kat FB.. Baik aku layan lawak bodoh dari dok viralkan gosip katanya...

Sumber google

Macam confirm la kan kita tak pernah atau tak selalu bergosip. Gosip ni bukan takat berlaku kat FB atau blog jer.. kat group whatsapp pun bersepah orang bergosip termasuk yang pernah keluarkan statement sarcasm bila orang lain share atau tulis pasal gosip. Aku pun tak terkecuali melakukan perkara yang sama iatu gosip.. Jadi mengaku siap2 sebelum di serang segala Anon, enon, meon,peon,eton,jenah,jemah,jembalang,jin bagai...

Kita semua ni termasuk aku kadang2 terlupa apa yang kita buat & lebih nampak apa yang orang lain buat. Kita rasa macam kita dah gud gud sangat bila kita tak tulis entri berunsurkan gosip tapi kita lupa kita juga memperkatakan tentang gosip even bukan di blog. Jadi.. apa beza kita dengan yang lain? Aku tak point kat mana2 individu yer.. tapi aku point kat semua termasuk diri sendiri. Ni kira entri selain mengata orang sambil membuka pekung di dada jugak la. hahahahaha

Jadi.. sebagai manusia tak perlu la kita rasa kita je betul kan padahal kita sedia maklum setiap hari ada je dosa yang kadang sengaja kadang tak sengaja kita buat. Cuma beza yang menjadi ia nampak betul atau nampak macam salah besar sangat adalah pengaruh yang kita ada. Yang banyak pengaruh.. nampak mulia je. Yang macam aku ni.. Silap cakap bagai satu dosa yang tak terampun la kan. Tapi.. Di mata Allah.. kita tetap melakukan dosa yang sama. Tapi lumrah la kita manusia.. pandangan manusia lebih menjadi keutamaan berbading  pandangan Allah kan?

P/S : Aku tak pelik kalau ramai yang terasa dengan entri ni termasuk la aku pun terasa jugak dengan entri aku sendiri sebabnya.. kita buat maka kita akan terasa. Peace!

1 comment:

  1. Kadang kita terlepas cakap. Nak tarik balik susah pulak. Makanya jatuh jugalah dosa.... Gosip ni memang tak patut disebarkan tapi bila membaca tetiba je kita nak jadi tukang sebar jugak :) Bukan sengaja kadang-kadang...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!