INILAH PENIAGA ONLINE YANG SUKA MENCURI

23.1.15 Suria Lekatlekit 8 Comments

Dah di permudah nak lagi mudah sampai tak fikir perbuatan depa bukan saja mungkin boleh menghilangkan keberkatan dalam rezeki yang depa dapat malah mungkin boleh jatuhkan perniagaan depa jugak. Tapi sebab nak untung tak nak kerja keras depa tak fikir dah akibat dari perbuatan depa..

Sumber carian google

Rungutan demi rungutan kat laman sosial kita boleh baca.. Gambar hasil kerja tangan orang lain di gunakan oleh segelintir peniaga online ni untuk mengiklan perniagaan depa mungkin sama konsep dengan orang. Dah la curi gambar kerja orang.. claim pulak hasil sendiri lepas tu advertise tanpa rasa bersalah pada pelanggan. Kalau jenis produk yang packaging standard je tu boleh jugak terima nak guna gambar orang sebab rupa semua sama jer beza photographer & editing dia jer, ni gambar barang yang handmade. Dah tentu eklusif & tak sama walau serupa pun. Bila orang curi & claim hasil kerja depa, kalau aku pun rasa tak puas hati juga kan even ada yang berhati mulia tak kisah dengan perbuatan macam ni.. Tapi rasanya tak elok sangat kalau asyik tak kisah. Tanpa sedar kita menggalakkan depa jadi pencuri.

Semalam ternampak post dari sorang blogger yang buat part time sewa veil untuk pengantin bila veil hasil kerja tangan dia di curi oleh peniaga yang buat perniagaan yang sama. Suka2 jer curi gambar Veil orang kemudian iklankan kat IG.. dah la curi, menipu pulak pelanggan dia. Sebagai pemilik gambar Veil tu memang la dia rasa tak puas hati even benda tu bukan pendapatan utama dia tapi semua tu hasil penat lelah dia.. Kau senang2 jer google lepas tu jumpa tempek kat IG ko. Kalau aku pun rasa nak senteng lengan baju ajak bertendang.. kekekkee

Sumber dari FB Post Nursaila

Nak meniaga benda yang sama tak salah.. Rezeki masing2 Allah dah tetapkan tapi jangan la mencuri hak orang lain untuk melariskan perniagaan korang. Kalau betul kau ada skill kau buat veil kau snap pic & advertise la kat memana pun takde orang nak marah. Ingat.. balasan kat laman sosial ni kadang2 tak tunggu mati dulu. Kalau nasib tak baik jadi viral.. bukan je bisnes kau.. dengan kau2 kena gulung tikar jadi berniaga secara sihat semoga rezeki yang anda dapat tu lebih di berkati. Yang berkat even sikit Insya Allah cukup.

8 comments:

  1. erkkkk.. mentakutkan betul..kalau orang2 mcm , takut betul laa nak berurusan jual beli dgn dia.. ntah menipu kann.. ambik2 gambar org sesuka hati dia.. ish..geram pulak baca..

    ReplyDelete
  2. benda camni memang banyakkan berlaku sis...kesian jugak kat peniaga2 nih...

    ReplyDelete
  3. Tula rasanya bukan sekali ni jadi dekat Kak Saila benda camni. Hish. Apalah yang dorang nak. T_T

    ReplyDelete
  4. Ui...tak makan saman orang ni sis..

    ReplyDelete
  5. Inilah susahnya kalau salah guna media sosial. Asyik nak copycat je kerjanya. Jenis yang tak makan saman ni memang sampai meleleh air liur kita hamun pun tak guna. Otak tak letak di tempatnya....

    ReplyDelete
  6. Punya la malas nak niaga. Sampai gambar pun nak cilok orang lain. Kalau bersangka baik, mungkin barangnya ada, cuma model yang nak gayakannya tu takda. Tapi, tak patut jugakla main cilok-cilok gitu.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!