CARA MEMBELI KEBAHAGIAN & PENGALAMAN DENGAN DUIT

6.8.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

Betul la orang kata.. bila ada duit ni boleh beli segalanya termasuk bahagia. Tapi ada caranya.. Bukan kau pergi supermarket cari bahagia memang la tak jumpa. Yang banyak bala ada la.. Apa tak balanya... masuk supermarket nak cari tisu toilet je keluar supermarket setroli dia shopping. hahaha...


Siapa kata pengalaman & kebahagian tak boleh di beli hanya boleh di cipta? Kalau hangpa nak tau pengalaman & kebahagian  jugak boleh di beli sebelum di cipta.. Aku terbaca satu artikel ni tentang kajian kenapa kita perlu belanjakan duit untuk mencipta pengalaman & kenangan dari memilih membeli barang yang kita suka macam gadget,kereta & sebagainya..

Menurut kajian tu bila kita beli barang yang kita suka kita hanya akan dapat kebahagian yang sementara tapi bila kita membelanjakan wang kita untuk sesuatu yang mencipta pengalaman & kenangan yang indah kita akan mendapat kebahagian yang berpanjangan. Bagus jugak artikel tentang kajian ni. Korang boleh baca artikel penuh kat sini >> Sains Jelaskan Kenapa Kita Perlu Belanjakan Wang Pada Pengalaman, Bukan Material<<

Tapi kita ni memang jenis suka kejar kebahagian yang sementara.. contoh beli gadget even kita tau satu masa nanti kita pun akan rasa boring dengan dia tetap kita suka jugak beli, kan?

Moral of the story.. kau kaji la apapun selagi bernama manusia majoriti kalah dengan tuntutan nafsu serakah. hahahaha

1 comment:

  1. erm erm bila pikir balik... ada betulnya jugak!

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!