MACAM NI LAH RUPA BILA ARTIS CINA NYANYI LAGU SALOMA

22.8.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

MACAM NI LAH RUPA BILA ARTIS CINA NYANYI LAGU SALOMA. Sesekali artis berbangsa cina nyanyi lagu raya Saloma ni macam best pulak kan.. Almaklum la lagu ni kategori lagu evergreen. Melodi & Irama dia sangat nostalgia. Bukan semua orang boleh bawa lagu lagu lama dengan baik walau orang melayu sekalipun apatah lagi yang bukan berbangsa melayu & cakap melayu pun masih ada slang2 cina gitu.


Aku pun reti jugak nyanyi lagu cina.. Kang Kuo Lai.. tapi tang kang Kuo Lai je la. Tapi ada satu lagu dari band lama 80an dari hongkong aku suka even aku tak reti nyanyi pun.. dari kumpulan beyond. Dulu siti nurhaliza pernah berduet satu lagu yang campur bahasa melayu & cina dengan seorang penyanyi cina.. Time tu pakat habis orang melayu reti nyanyi lagu cina. Yelah.. semua peminat siti nurhaliza pakat dok menghafal lagu tu. Aku tak ingat la tajuk lagu tu tapi popular era 90an kalau tak silap. Zaman Siti Nurhaliza tengah naik la time tu.

Tapi Kalau korang nak dengar macam mana bunyi bila artis cina & beberapa individu lain lagi nyanyi lagu saloma meh dengar kat sini. Jangan terkejut di hujung video ni korang akan dengar lain sikit hehehe >> Artis cina & beberapa Individu lain nyanyi lagu Saloma <<

Kesimpulannya.. kadang kita boleh nyanyi lagu dari bahasa lain walau kita tak tahu maksudnya pun sebab kita selalu terhafal bila melodi lagu tu sedap di dengar tapi bahaya jugak takut maksud tu sesuatu yang bercanggah dari ajaran Islam. So, nak sebut apa2 perkataan dalam bahasa yang kita tak faham selidik dulu apa makna perkataan yang kita sebut.

1 comment:

  1. Alarh ..tk dpt dgr sbb line tk cantik. So bookmark dulu. Hehe anyway bhs china .. kita tkleh sebut sesuka hati. Salah je satu huruf.. lain da maksud die. Heheh. Cx pon dah lama tk asah bkt bhs china. Huhu skrg mcm da tkleh nk tgkp words2 yg pernah bljr. Huhu

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!