RAJIN SHOPPING DI IKEA PUN BOLEH JADIKAN KERJA PART TIME

14.8.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

RAJIN SHOPPING DI IKEA PUN BOLEH JADIKAN KERJA PART TIME. Kat Malaysia ni orang malas je bagi alasan tak ada kerja. Sebabnya tak ada istilah tak ada kerja nak buat kat Malaysia ni. Sebab tu orang asing yang datang menumpang cari rezeki kat Malaysia ni boleh kaya raya even mula2 dia kayuh basikal jual karpet je tetiba.. Ambik kau! Dia boleh bukan premis perniagaan sendiri. Maybe sebab kita rakyat Malaysia terlalu hidup dalam zon selesa.. So kita jadi malas nak berusaha. Bangun pagi buka tudung saji dah siap cekodok pisang. Asal kenyang tak rasa nak tingkatkan kualiti hidup.


Tak semestinya kau mesti ada segulung ijazah,master, PHD bagai untuk kau jadi seorang yang berjaya tapi jangan pulak tetiba semua nak jadi macam emma maembong tak mau sekolah sebab tak sekolah pun dia boleh berjaya dapat income puluh ribu. Belajar setakat mana boleh pergi.. Yelah, kadang2 tak semua orang ada talent dalam akademi kan? Tu tak di nafikan.. Skill setiap orang tak sama. Ada orang belajar sampai berlubang buku teks.. tapi tetap tak pandai tapi bila masuk dapur dia la macam chef.. So di berjaya menjadi seorang penguasaha makanan even SPM dia dari atas sampai bawah failed je.

Kita boleh dapat sumber pendapatan kalau kita rajin & guna otak. Contoh macam mereka mereka ni.. Kata kunci dia RAJIN. Semua boleh buat duit. Kalau kau dari pagi sampai ke pagi esok asyik melingkar macam ular sawa kenyang jer.. Kau jangan dok mimpi duit turun dari langit macam hujan di musim tengkujuh.


Contoh mereka yang rajin & kreatif untuk cari pendapatan sampingan.

Macam tu jugak cari sumber pendapat melalui blog.. Jangan bagi alasan kita tak dapat join event2 luar, pergerakkan kita terbatas.. so susah sikit nak cari side income. Contoh macam 8share.. dari kau dok meraban jer buat la post iklan2 8share, chrup2.. SEO dia tetap RAJIN ok! ambik kau tijah! SEO terus tu.. mentang2 baru tukar template mesra SEO katanya.. cuba kau tanya aku semah.. SEO tu hapa. Boleh ke tidak aku jawab. hahahahaa

Moral of the story... Zaman teknologi takde istilah tak ada kerja nak buat nak cari income. Macam2 cara boleh buat kalau rajin. Kalau malas asyik dok merintih dari siang sampai ke siang hari esoknya.. Kau kenyang & kaya dengan merintih je la beb!

4 comments:

  1. zmn skrg sume bnde bole buat duit...kne rjin je kan

    ReplyDelete
  2. betul sangat...saya setuju...untuk orang yang rajin, tak susah pun nak cari income kat malaysia ni...nak dengan tak nak jer.

    ReplyDelete
  3. Amboi, Kak Jah... kalau pun nak bagi motivasi suruh rajin, janganlah mengahang sangat... sambil cekak pinggang lagi bagi motivasi hah ^_^

    Yalah, yalah... nanti Kak Ton usahakan blog Kak Ton supaya menjana pendapatan sikit. Dapatlah Kak Ton beramal lebih sikit (chewaahh...ngengada jerk bunyinya...)

    Kak Jah, SEO tu camna? Kak Ton dari dulu sampai sekarang sebut aje reti, nak belajar malas. Err... Kak Ton ni tergolong dalam orang yang malas juga ke?

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!