RESEPI KARI TELUR & KENTANG TANPA SANTAN

2/02/2019 12:24:00 PM suria lekatlekit 0 Comments

RESEPI KARI TELUR & KENTANG TANPA SANTAN. Semua dah pakat start enjin memulakan perjalanan ke destinasi percutian hari ni.. Den macam biasa masih mereput dalam rumah melakukan rutin harian macam biasa. Tak ada sebarang perancangan pun nak kemana mana cuti CNY tahun ni. Tak tau la kadang2 planning tu boleh jadi last minute. Tup tup pack baju & terus gerak je. Kalau ada rezeki la.. Takde kita enjoy je tengok TV kat rumah.. round round KL.

Memandang tak payah nak rushing kemana mana.. Apa lagi berasap la dapur sekangkang kera lekatlekit ni. Yelah.. tak berasap perut lapar pulak kan? Jadi bila dah masak tu ada la resepi boleh share dengan hangpa semua. Manalah tau.. Yang nak try resepi lekatlekit ni..

Telur ni kan bahan kering yang kita boleh simpan sebagai lauk emergency. Tapi tak semestinya hanya boleh buat telur mata, telur dadar je ok! Boleh pelbagaikan menu telur ni menjadi menu yang berat & sedap. Jadi jom la kita terjah dapur sekangkang kera lekatlekit belajar masak Kari telur & kentang Tanpa Santan. Tu dia control kolestrol katanya...

Bahan bahan

1. telur Ayam
2. Rempah kari Ayam/Daging
3. Buah Kentang
4. Bawang besar
5. Bawang Putih
6. Halia
7. Daun kari
8. Buah pelaga
9. Bunga Lawang
10. Kulit kayu manis
11. Minyak Masak
12. Garam
13. Air
14. Kunyit Hidup (Tak wajib)

Cara Masak
1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia & sedikit kunyit hidup (kunyit boleh skip kalau tak ada)

2. Bahan kisar tadi bancuhkan dengan rempah kari Ayam/Daging sehingga sebati (jadikan macam pes)

3. Potong sedikit bawang

4. Panaskan minyak tumis bawang, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis & daun kari sehingga naik bau

5. Masukkan pes rempah yang di bancuh dengan bahan kisar tadi masak sehingga pecah minyak

6. Masukkan kentang yang dah di kupas kulit & di potong & Masukkan telur yang dah siap di rebus

7. Tambah Air, masak sehingga kentang masak & Tambah garam secukup rasa. Dah masak tutup api

* Boleh Tambah cili merah yang di belah dua kalau nak.

Dah siap satu hidangan mengggunakan bahan yang kita boleh simpan lama di rumah. Kalau hangpa sejenis macam den pemalas nak pergi kedai.. Menu menu macam ni memang sesuai sangat. Den ni Almaklum la duduk rumah atas kayangan. Nak ke kedai kena turun naik tingkat 9. Even ada lift pun.. Tapi rasa macam jauh sangat je hahahaha. So bila datang hari malas tu.. Kutip je apa2 bahan yang ada stok kat rumah masak.

Kari telur & kentang

Jadi pada yang tak ada idea nak masak apa hari ni boleh cuba resepi mudah Kari telur & kentang tanpa santan ni. Rasanya Insya Allah sedap. tak nak makan dengan nasi boleh makan dengan roti.

0 Komen Melekat:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com