3 TIPS MUDAH BANTU MEREKA YANG BARU BELAJAR PUASA

20.6.15 Suria Lekatlekit 1 Comments

Jangan ingat budak2 jer baru belajar puasa ada yang dah bangka baru dapat hidayah untuk belajar berpuasa. Yelah.. maybe sebelum ni dia tak pernah di ajar berpuasa atau berpuasa sampai umur dah masuk zon emas.. tetiba di hujung2 usia mula sedar diri & nak berubah kearah kebaikkan tahun ni tekad nak berpuasa. Bayangkan selama berpuluh tahun hidup tak pernah puasa tetiba tahun ni secara drastik nak puasa.. mesti bagi golongan macam ni susah sikit la.. Takpe, Mummy lekit boleh bantu dengan 3 tips mudah ni..


Pertama... Jangan skip sahur & jangan sahur awal sangat macam makan sebelum tidur. Sebabnya.. sahur terlalu awal atau sebelum tidur akan buat badan anda mudah letih & dehidrasi. Banyakkan minum air semasa bersahur untuk pastikan badan anda cukup air. Sediakan sahur yang mudah & adalah lebih baik masak sebelum tidur. Bukan apa memudahkan anda untuk bersahur. Tak perlu bangun terlalu awal untuk masak.. cuma bangun untuk panaskan & makan jer. Kalau nak tengok cadangan sahur yang berkhasiat & senang ni boleh tengok kat sini >> Resepi mudah & sihat untuk bersahur <<

Kedua.. Beri perhatian kepada perkara yang boleh & tidak di lakukan semasa berpuasa. Jangan asyik fikir pasal lapar makan jer sebab benda tu beri kesan pyskologi pada anda. Cuba buat perkara lain yang lebih menarik & boleh melupakan sekejab pasal makan. Fokus pada perkara yang memberi ganjaran pahala yang boleh di lakukan semasa berpuasa.

Jangan makan terlalu banyak ketika berbuka. Bila makan terlalu banyak tu la punca penyakit & berat bertambah. Lagi satu bila kita biasa makan banyak buat kita semakin sukar untuk berpuasa sebab kita susah nak menahan lapar. Sebab tu kita di suruh berhenti sebelum kenyang. Bila kita amalkan makan secara seimbang & sederhana.. Insya Allah perut kita mampu menahan lapar sehingga waktu berbuka. Bak kata orang kampung.. jangan sampai perut longgar, isi sikit tak cukup. Asyik nak kena makan.. macam nak puasa. Jika anda baru belajar puasa berbuka la dengan air dahulu sebab air bukan je hilangkan dahaga malah memberi sumber tenaga dengan segera.

3 tip ni sumber asal dia lain sikit tapi besa la bila masuk blog lekat lekit dia mesti jadi tak original dah. Confirm ada tokok tambah ikut pendapat sendiri katanya & artikel pun aku tak tulis semua macam artikel asal. Ambil sikit2 jer. yelah artikel orang kan. Jadi kalau korang nak baca tips asal yang lebih berilmiah boleh baca kat sini >> 3 Helpful Ramadan Tips For Pros & Newbies <<

Moral of the story.. tak kisah umur berapa baru korang nak belajar berpuasa yang penting selagi nyawa tu ada setiap orang ada peluang untuk jadi lebih baik dari sebelumnya..

1 comment:

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!