BAHAYA IKUT CARA LAMA BEDUNG BAYI

22.6.15 Suria Lekatlekit 5 Comments

Ni la momokkan orang dulu2 yang masih di percayai turun temurun sehingga sekarang. Bukan aku menafikan amalan orang dulu2.. Tapi orang dulu2 ni setiap perbuatan yang dia nak anak cucu dia ikut mesti di ikuti dengan cerita mitos & dogeng bagi tujuan menakut nakutkan. Manusia pun jenis lagi tak takut lagi tu tak nak ikut. Padan la kau kena kelentong zaman berzaman. hahahaha

Terbaca satu post kat FB cara membedung bayi dengan betul. Bila baca komen2 yang cuba menafikan cara yang kebanyakkan dari kita buat ni sebenarnya cara salah.. Banyak yang komen bedung ketat2 sampai kekaki untuk elakkan bayi tersebut membesar & berjalan kengkang. Serius anak aku dulu pun jarang sangat nak bedung even masih dalam pantang sebab asal bedung jer mesti terburai. Bila bedung aku nampak dia macam tak selesa jadi aku tak bedung ketat2 sangat. Amalan berbedung pun aku tak buat lama. Yelah.. besarkan anak sendiri ni ikut cara sendiri je la. hahahahaha

Terbaca satu blog pasal mitos tak bedung jadi kengkang ni.. Rupanya kalau bedung dengan ketat yang menyebabkan bayi kengkang sebab katanya menganggu pembentukkan otot kaki. Sebenarnya amalan membedung bayi ni bukan sebab taknak bagi kengkang ke hapa just untuk buat baby selesa. Kalau sejuk dengan membedung dapat bagi haba pada baby.. & bila di bedung baby akan lebih lena tidur kerana seperti di peluk. Boleh refer cara membedung dengan betul di gambar bawah ni

Tahukah anda ramai ibu bapa melakukan kesalahan dalam membedung bayi mereka.
Ini adalah cara yang betul bagi membedung bayi mengelakkan anak mengalami hip dyslapsia atau sakit tulang pelvis.

Moral of the story.. petua & amalan lama adakala ada kebaikkan kita terus amalkan cuma kadang2 penjelasan kenapa perlu buat tu yang tak betul. Orang dulu2 kan terkena dengan cerita dogeng so pandai2 la cari fakta yang betul supaya kita tak menyebarkan fahaman yang salah yang kita warisi dari nenek moyang kita dulu.


Yang Menarik
Video! Ada makna disebalik segala yang Si Ayah ni buat walau nampak pelik macam mana pun. Jom tengok kat sini >> Korang mesti akan tertanya, “Apsal bapa budak ni?”. Tengok je, kat 0:54 semuanya terjawab. <<

5 comments:

  1. ms memula pas bersalin, bedungkan anak cr salah tu..sbb org tua duk bising.. lelama baby lg selesa ikut cara xikat kaki tu.. smpila umur 8bln anak sy bedung..tp tang kaki mmg terbiar je..

    ReplyDelete
  2. Hehehehe... Alia antara anak yg ssh nk bedung..kejap je terburai bedung dia.

    ReplyDelete
  3. Sy pun prefer bedung kaki lepas. Tapi klu mak nmpak mesti bising.skrg dh tahu mana yg betul.hahaha

    ReplyDelete
  4. Bedung yg betul

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!