HUKUM MANDI SELEPAS ASAR SEMASA BERPUASA

28.6.15 Suria Lekatlekit 3 Comments

Kat blog lekat lekit ni memang kadang2 macam rancangan melodi.. kadang2 macam buletin utama tv3 & kadang2 macam portal mynewshub.. Yelah.. blog konsep macam2 ada so apa jer yang best aku sumbat je dalam blog ni. So, di hari minggu ni kita mood setazah sikit.. Takpe kalau ada yang nak sindir setazah google bagai.. Insya Allah.. sumber yang aku ambil ni aku yakin sumber yang boleh di percayai. Bukan berlagak alim sekadar berkongsi.


Kita biasa dengar orang cakap kalau kerap mandi bulan puasa makruh... mandi selepas asar semasa berpuasa makruh.. Tapi sebenarnya tidak. Bukan aku kata.. aku terbaca post dari Dr Maza pasal hal ni so aku rasa bermanafaat jugak aku kongsi kat blog.


Moral of the story.. Sesuatu yang meragukan elok la kita rujuk pada mereka yang lebih berilmu dari kita menyebarkan sesuatu yang kita sendiri tak pasti kesahihannya.. Banyak sangat perkongsian hadis2 & hukum hakam palsu tersebar kat laman sosial.. Jangan niat kita yang baik nak berkongsi kebaikkan dengan orang lain jadi sebaliknya bila apa yang kita kongsi tak betul.


yang menarik
Sebenarnya lelaki ada sifat semulajadi yang memang boleh handle anak dalam beberapa perkara ni yang ibu nampak tak pakar untuk selesaikan. Nak tahu apa perkara yang seorang Ayah lebih pandai handle berbanding ibu meh baca kat sini >>  11 Perkara Yang Ayah Lebih Pandai 'Handle' Dengan Anak-Anak Berbanding Ibu <<

3 comments:

  1. bertahun tahu.. kita anggap mandi ni makruh.. kdg kdg sampai terjelepuk keletihan.... sebab rasa panas sangat... padahal Islam ni mudah.. kita yang susahkan

    ReplyDelete
  2. haah betol tu dedulu siap badget2 kalau nak mandi, tahan je walau pon badan dah rase kering sesangat, rupe nye hadis palsu...islam itu indah dan islam tu jugak mudah sebenaunye....

    ReplyDelete
  3. Ye la.. Dr kecil dengar bemda yg sama juga. Tq sis atas pencerahan ini.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!