TESCO PROMOSI PRODUK TIDAK HALAL SEMPENA RAMADHAN

27.6.15 Suria Lekatlekit 4 Comments

Ramadhan ni bukan kat negara Islam jer sambut malah seluruh dunia kat mana jer ada umat Islam meraikannya. Macam tu jugak promosi yang di buat sempena ramadhan ni. Boleh kata negara bukan Islam pun ada promosi ramadhan selagi ada umat Islam kat situ. Maka berlaku la perkara yang nak kata tak hormati sensitiviti umat Islam pun tak jugak tapi mungkin sebab majoriti penduduk kat situ bukan beragama Islam.. So, depa alert la produk2 yang tidak sepatutnya di jadikan barang promosi sempena ramadhan.


Benda ni bukan berlaku kat Malaysia kalau berlaku kat tesco Malaysia memang minta kena viral & kena kecam hingga lumat la. Tapi berlaku kat Tesco, Liverpool Street, London. Katanya pekerja kat situ tersilap susun makanan ringan Pringles berperisa smokey bacon di rak promosi sempena ramadhan. Tapi yang berkongsi perkara tu tak rasa ia menghina atau tak menghormati agama Islam cuma kesilapan yang di anggap kelakar.


Yelah.. tak boleh salahkan depa jugak. Macam kita la.. kita mengamalkan ajaran Islam kita bukan faham sangat tentang agama lain. Ketidaksengajaan macam tu tak mustahil boleh berlaku. Almaklum la di negara bukan Islam dimana penduduknya majoriti bukan Islam. Tapi jadikan pengajaran jugak la untuk semua pasaraya kat Malaysia.. Pentingnya buat kerja betul2 bukan asal siap.

Moral of the story.. Walau di negara bukan Islam, mereka tetap meraikan sambutan umat Islam disana dengan membuat promosi sempena ramadhan macam tu. Ok la tu.. sekurang kurang Islam masih di terima disana, kan??

Sumber : Tesco London Tersalah Promosi Bulan Ramadan

4 comments:

  1. ingat kat Malaysia.. huhu... cuak nye

    ReplyDelete
  2. mcam2 hal diorg ni
    nsib tak kat masia ..huhuu

    ReplyDelete
  3. Ingatkan kat malaysia.. Tapi walaumacam mana pun kita still kene hati hati.. Banyak betul skrg yang tak sensi.tif.... Tapi tulah.. Mereka tak tahu....

    ReplyDelete
  4. Bahaya betul.. Kalau orang tak tahu habislah :(

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com