AWAS! KALAU BELI PETAI YANG DAH SIAP KOPEK INI PERLU ANDA BUAT

2.3.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

AWAS! KALAU BELI PETAI YANG DAH SIAP KOPEK INI PERLU ANDA BUAT. Petai adalah makan kegemaran ramai rakyat Malaysia walaupun masih ada segelintir yang tak makan petai. Mungkin tak kena dengan taste kot. Adik beradik aku kat kampung sana pun ramai tak makan petai. Jangan kata petai.. durian pun tak makan. Malah banyak ulam2 kampung ni memang depa tak makan walau lahir & besar kat kampung. Apa ingat asal orang kampung je mesti makan semua tu ke? Adik & kakak aku ni tak tau la.. ada tekak western.. ada tekak cina.. ada tekak india. hahaha

Sumber gambar carian google

Aku suka makan petai.. tapi orang kedah punya style makan petai ni sekali dengan kulit. Tapi orang key el ni makan petai semua siap kopek. Kulit depa buang licin. Nak2 lagi jual kat pasaraya ni. Aku ni bukan kata high class sangat asyik beli barang basah kat supermarket je tapi tu je selalu sempat. Jadi kalau teringin nak makan petai.. terpaksa jugak hadap petai yang dah siap kopek ni. Tapi beli petai yang dah siap kopek ni kena hati2 tau. Bahaya balik cuci terus masak macam tu je. Almaklum la dah siap kopek katanya. Kalau beli yang fresh dengan kulit2 pun tetap tak selamat jugak ok! Sebab benda tu berasal dari petai atas pokok lagi.

Tapi memandangkan aku orang kedah aku memang rasa pelik nak masak petai sebiji2 macam tu. Yelah... Orang kedah masak petai selalunya kita hiris kecik2 sekali dengan kulit kan. Nak2 sambal petai tu. So bila dah biasa makan petai di hiris nipis.. walaupun beli dalam pack yang dah siap kopek aku tetap la balik rumah aku potong @ belah dua jugak. Rupanya ada hikmah di sebalik kerajinan aku ni. Banyak dah aku jumpa dalam petai tu ada ulat. Ulat tu hidup pulak tu. Memang nasib baik la aku tak pernah masak petai yang dah siap kopek tanpa potong dulu. Kalau tak termakan extra lauk la dalam tu... hehehe

Petai Goreng cili api bersama ikan bilis namanya.

Bukan sebiji dua la petai yang ada ulat ni dalam sebungkus petai yang di jual kat supermarket. Banyak jugak yang berpenghuni misteri dalam tu. Harap lepas hangpa baca entri ni.. amalkan masak petai kedah style ok! Tak potong kecik2 pun at least belah dua. Tak boleh bayang korang kunyah2 ulat.. hahahahaha

Nak makan apa benda pun walau terjamin halal macam petai ni.. tapi kalau termakan makhluk yang berumahtangga dalam petai tu tetap kita rasa nak muntah ye dak.. Inikan nak makan apa2 haiwan di luar negara yang bukan Islam.. Walaupun haiwan yang tak buat kita muntah tapi kena jugak check status kehalalannya. Yang haram tak semestinya babi je kan.. Jadi kalau nak korea nak tahu musim apa paling senang korang nak dapat makanan best yang tak berapa meragukan meh tengok kat sini >> Inilah Musim Paling Sesuai Melawat Korea << Pastikan korang pergi korea musim ni ok! senang nak cari makanan yang fresh.

Moral of the story.. Nak makan apapun pastikan bersih, halal & bebas ulat hahahaha...

4 comments:

  1. memang banyak jumpa ulat petai kalau beli yang siap kopek/kopek sendiri... itu maknanya petai tu sihat laa... haha... selalu aku siang belah 2 dulu..... aummmmmmmm

    ReplyDelete
  2. Tak pernah beli lagi yg siap kopek. Macam2 ada rupanya.

    Macam sedap pulak tgk petai goreng cili api tu..

    ReplyDelete
  3. tak suka petai...tp hubby suka.huhu..lagi2 petai jeruk

    ReplyDelete
  4. betul tu. saya lebih suka beli petai yang dijual dengan tangkai-tangkainya sekali.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!

Kongsi Kisah Seram Anda Disini

Name

Email *

Message *