CERITA SEBENAR KES BUDAK DARJAH DUA DI GUNTING LIDAH

26.3.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

CERITA SEBENAR KES BUDAK DARJAH DUA DI GUNTING LIDAH. Risau, marah,geram & macam macam rasa yang tak best ada bila baca kes buli yang melibatkan budak2 umur macam ni. Terlalu kecik tapi jahatnya.. Na'uzubillah. Apa yang depa buat bukan perkara kecik walau umur baru 9 tahun. Rasanya kalau anak aku yang jadi mangsa buli.. Rasa nak pijak jugak budak2 yang buat tu. Bukan takat nak pijak budak2 tu.. Rasa nak maki sekali mak bapak dia. yer yer tahu.. bukan mak bapak dia ajar anak dia jadi jahat cuma nak bagitau betapa marahnya aku kalau benda ni berlaku kat anak aku.


Kisahnya bukan lidah dia di gunting tapi di paksa gunting sendiri lidah dia. Bayangkan budak 9 tahun dah pandai membuli tahap extreme sampai paksa budak 8 tahun (darjah dua) gunting lidah sendiri. Siap ugut kalau tak buat depa nak belasah ramai ramai. Aku tak rasa budak2 macam ni patut berada di sekolah biasa. Mereka dah layak masuk ke sekolah juvana. Memang dalam usia macam tu mungkin mak bapak depa anggap depa perlu di beri peluang sebab masih budak tapi tetap aku tak rasa tahap kejahatan mereka ni masih berada di level kenakalan seorang budak. Jika di biar bercampur dengan budak2 yang lain mungkin mendatangkan masalah kepada anak orang lain.

Budak budak pembuli macam ni dah tahap bahaya.. Hope ada undang2 untuk menempatkan mereka bagi sesi pemulihan akhlak. Mungkin punca budak2 semakin jadi melampau jahat ni adalah di larang penggunaan rotan jugak. Sebab dulu memang benda2 macam ni tak ada berlaku. Rasanya penggunaan rotan kena di izinkan kembali untuk tujuan mendidik. Budak sekarang dah tak makan di ajar dengan mulut. Kena piap jugak sedas dua bagi serik.

Sumber Harian Metro

Bila baca kes2 macam ni, hati seorang ibu serius risau nak melepaskan anak ke sekolah. Dah la anak aku ni ada masalah dalam perkembangan. Moga Allah lindungilah anak aku dari budak2 jahat tahap syaiton Nirrojim ni.

Kita dulu sebaya depa.. Setakat menyakat kawan kawan dengan jadi hantu, sorok kasut masa balik mengaji. nakal macam tu jer. Tak terfikir atau terdetik pun rasa nak membuli budak budak lain tahap extreme macam ni. Mungkin faktor apa yang mereka tonton jugak mempengaruhi kelakuan budak2 ni. Kecik2 lagi dah tengok filem KL gangster, castello bagai. Kita dulu reti tengok benda macam ni jer >> 22 Perkara Ni Budak Zaman Sekarang Confirm Tak Sempat Tengok << So, sebagai mak bapak kita kena control apa yang anak kita tonton. Budak2 sekarang bukan macam budak budak dulu. Semakin berani, kurang ajar & jahat.

Moral of the story.. Apa yang berlaku bukan nak salahkan mak bapak budak budak tu tapi kadang2 mak bapak je tahu kenapa anak anak dia jadi macam tu. Jadi kesimpulannya kat sini orang yang tahu punca saja lebih tahu cara mencari penyelesaian.

3 comments:

  1. Ya Allah ganasnya tahap buli bebudak ni..

    ReplyDelete
  2. Umur masih mentah tapi ganas mengalahkan mafia

    ReplyDelete
  3. Budak budak sekrang tahap nakal dorg tuh lgsg x terjangkau dek otak..kita dlu time skola ada jugak nakal nya...

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!