KISAH SERAM SAKA MAK SIAH MENCARI PEWARIS

15.3.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

KISAH SERAM SAKA MAK SIAH MENCARI PEWARIS. Lama bercuti segmen seram serik lekatlekit ni kan.. Almaklum la sekarang ni tak cukup jari nak menaip. Banyak benda nak kena buat sekarang mengalahkan ibu anak 10 gayanya. Padahal anak sorang & suami pun sorang je nak uruskan. Sampai nak sempat katanya nak memburu hantu. Bila ada masa memburu hasil pulak tak berapa best. Tu la masalah pemburu hantu macam aku ni.. hehehe

Mak Siah

Takpe la sebagai warm up balik keseraman di blog lekatlekit.com ni marilah kita membaca kisah seorang Mak siah yang membela seekor saka ni. Alkisahnya mak siah ni dia tak ada anak sebab dia tak kahwin. Dia ada seekor saka yang di bela.. sampai masa dia perlu mewariskan jugak saka tu pada orang lain. Almaklum la.. bela saka ni selagi tak ada yang sanggup terima saka dia memang susah nak mati. Bukan sebab tak mati.. dah mati pun still dok nampak hidup lagi sebab jasad dia di kuasi saka yang di bela. Saka ni spesis jin jugak yang di bela manusia sebagai pendamping. Macam2 tujuan la orang bela saka ni..

Alkisahnya Mak siah ni berjiran dengan sepasang suami isteri yang ada dua orang anak lelaki. salah seorang anak lelaki jiran mak siah ni memang suka mengintai aktiviti mak siah kat rumah dia. Maka dia tahu la apa mak siah selalu buat termasuk la membuat ritual untuk saka dia. Satu hari mak siah dapat tangkap budak ni.. Sebab budak ni takut di apa apa kan mak siah dia berjanji tak bagitau orang tapi mak siah minta dia adik dia untuk di jadikan pewaris saka. Tapi si abang ni tak sampai hati, rela tawar diri dia untuk jadi pewaris saka tu walaupun masa tu dia masih budak & tak faham sangat tentang saka maka ni. Apa yang dia cakap masa tu sebab takut diri dia & adik dia di apa apakan mak siah jer..


Sampai la depa dewasa & si abang dah berkahwin. Nak2 lagi abang terkahwin dengan girlfriend adik sebab tak tahu si adik bercinta dengan perempuan tu. Yang perempuan tu pulak tersilap terima ingat yang datang pinang tu untuk si adik. Bila dah jadi macam tu masing2 redha je la. Tapi hati si adik ni tetap ada rasa jeles sikit. Kadang2 kemesraan dengan ex girlfriend tu still ada bila berkumpul di kampung mengundang sedikit cemburu pada si abang & curiga pada si Ayah. Tapi masing2 terus mendiamkan diri.

Berbalik pada kisah saka Mak Siah tadi.. bila dah dewasa & mak siah pun dah terlalu tua nak jaga saka dia.. maka itulah masa dia menyerahkan pada si abang yang pernah berjanji masa budak nak waris saka mak siah walaupun masa tu dia tak faham apa apa. Bermulalah episod seram keluarga tersebut bila isteri si abang asyik ternampak & mimpi benda2 yang menyeramkan.. Nak di jadikan cerita pada satu malam mak siah memulakan ritual penyerahan saka. Maka di hantar saka kepada si abang. Selepas tu abang jadi berubah.. jadi panas baran & lebih suka termenung dengan wajah yang menyeramkan. Si Ayah & si Adik mula pelik dengan perubahan Abang panggil seorang ustaz untuk merawat. Akhirnya saka tu berjaya di pisahkan dari si abang & keadaan jadi seperti sediakala. Cuma saka mak siah pulak kemurungan di tangga rumah mak siah sebab takde tuan nak jaga dia.

Begitulah kisah dari filem pelepas saka. DVD ni aku beli ahad lepas. Memang tak ada cerita baru so dari balik tangan kosong aku rasa itu lebih menyeramkan ada lagi baik rembat je la apa2 cerita yang aku belum tengok dengan syarat genre dia mesti seram.

Best ke tak best tetap dah jadi sebahagian dari koleksi seram aku. Kepuasan mengumpul tu yang penting hahaha

Filem ni ok la.. setakat boring2 nak tengok boleh la. Susah la nak jumpa filem seram melayu sekarang yang betul2 best & seram. Orang kata munafik seram tapi pada aku ni belum tentu sebab bab2 filem seram memang aku demand sikit. Tak main la acah acah seram.. celah ketiak aku pun tak gigil katanya. Filem pelepas saka ni pun bagi aku tak seram. Saka dia macam hantu kak limah je aku tengok. Memang effect seram tu tak berapa menusuk kalbu sangat la. Jalan cerita dia bagi aku tipikal jer.. Alah cerita pasal saka & nak jadi pewaris saka je. Takde apa yang lain sangat pun.

Moral of the story... Dari dok bela & bagi makan saka ni tak bawa untung pun malah memberi kemudaratan pulak pada yang membela ada lagi baik hangpa buat benda ni.. Bukan je dapat pahala (Insya Allah) malah mungkin dapat memberi kehidupan baru pada orang yang memerlukan. Bukan susah pun RM8 je korang boleh bina sebuah rumah melalui 4 online sites ni. Tak caya, tengok sendiri kat sini >> RM8 Korang boleh bina rumah dengan membeli belah di 4 online sites ni << Macam tak percaya pulak RM8 kita boleh bina sebuah rumah kepada golongan yang memerlukan. Gamaknya RM8 tu kalau nak buat rumah sendiri macam aku yang takde rumah lagi ni boleh tak?? hahahhaa

3 comments:

  1. Suka betul Suria ni dgn cerita seram ye..
    Akak tak boleh..
    Nanti termimpi2 hahahah

    ReplyDelete
  2. suria.. tak buat review citer seram indonesia zaman2 dulu ke?
    citer seram skrg mmg tak seram la kan. lebih kepada mengejutkan audiens. audiens bukan jadi takut tapi jadi terkejut dengan sound effect je.

    ReplyDelete
  3. Lama kathy tak singgah sini.. susahnya nak bw skrg.. di kejar waktu jer.. hehehe.

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!