YANG AINAN TASNEEM PERLU TAHU SEBELUM NAIK KAPAL TERBANG

14.3.16 Suria Lekatlekit 3 Comments

YANG AINAN TASNEEM PERLU TAHU SEBELUM NAIK KAPAL TERBANG. Kesian pramugara itu di viral kan namanya oleh retis bernama Ainan Tasneem sebab taknak tolong angkat lugage sedara dia. Yang menghentam membabi buta pramugara tak bersalah tu patut kena minta maaf secara terbuka tak kira la kau retis ke tidak. Aku baca je la kes Ainan Tasneem Vs Pramugara itu. Macam biasa la.. Wait & see dulu lepas tu baru tulis.


Rasanya ramai yang tahu Ainan Tasneem tak puas hati tindakkan pramugara itu tak nak tolong sedara dia angkat bag ke dalam bin yang di sediakan. Dia kata tindakkan pramugara tu biadap. Tuduh orang tanpa usul periksa pun bahaya jugak. Tapi tu la kan.. lebih baik jadi bodoh terus, tak berani sangat nak berlagak pandai dari yang pandai cuma sikit, tapi bodoh berkaton katon ni dia akan rasa apa dia buat semua betul.

Ini yang Ainan Tasneem perlu tahu sebelum naik flight.. salah satunya Pramugara/Pramugari memang tak di benarkan mengangkat beg hang letak atas bin tu. Apa yang depa boleh buat adalah menolong menolak bag masuk ke dalam bin.

Mungkin peraturan tu ada sebab tertentu. Yelah.. manatau dalam tu ada barang berharga tetiba masa dia angkat terjatuh & barang tu rosak kan pihak kapal terbang pulak nak kena bayar ganti rugi. Mungkin la itu salah satu sebab kot. Aku pun tak sure sebenarnya kenapa attendant flight tak boleh angkat beg. Tapi dah peraturan depa kena la follow. Kalau rasa peraturan macam tu salah, jangan salahkan pramugara @ pramugari salahkan pihak pengurusan penerbangan la. Depa hanya menjalankan tugas.

Takpe la Ainan.. Dengan menuduh membabi buta & membuatkan pramugara tu mungkin di kenakan tindakkan sekaligus memalukan diri sendiri anda juga berjaya meraih publisiti dari kontroversi ni. Ok la tu kan.. sambil menyelam minum air katanya. hehehehe

Apa nak pelik retis bergaduh dengan pramugara kan.. Superhero pun boleh bergaduh sesama superhero contoh macam Batman V Superman ni >> Batman V Superman siapa lebih terbaik. Anda boleh tengok kat sini << Bila masing2 nak tunjuk kuasa masing2 begitulah yang berlaku. Pramugara cuba bagitau apa yang dia boleh & tidak buat, retis nak tunjuk pengaruh dia maka jadilah kontroversi macam ni. Padahal benda tu sebenarnya dah settle dalam kapal terbang dah. Pramugara tu tetap tolong jugak sedara dia angkat beg.. Tak perlu nak besarkan isu tu. Dah tau kau retis.. nak tunjuk kuasa retis la tu. Meh tengok kuasa orang awam pulak.. kau mampu tahan ke bila viral tu menunjukkan kebodohan kau sendiri??

Moral of the story.. Selamat maju jaya Ainan Tasneem.. Peace!

3 comments:

  1. lagi satu nasihat buat dak retis,jangan update status time marah. malu dapat. hehe

    ReplyDelete
  2. dia tak tahu kot...mungkin dia ni ingat bila naik kaptebang sume pramugara/pramugari kene buatkan...sekarang kan dah memalukan diri sendiri

    ReplyDelete
  3. 1) Bila orang dh mintak tolong elok2… respon lah elok2… kalau xnak tlg pun, xperlu kurang ajar dengan passenger or orang lain…
    2) Memang bukan tugas FA untuk angkat beg.. tp kalau FA yang dimaksudkan tu MANUSIA, dye patut ade rasa berperikemanusian untuk membantu sesama makhluk.. tapi itu pun kalau dye MANUSIA lah :)
    3) kemampuan seseorang tu berbeza.. ade yang 7kg boleh angkat dengan rileksnye… ade yang terasa nak patah tangan mengangkatnye… nak pulak si cousin tu perempuan… n of course lah beg tu still bawah 7kg.. kalo x, mcm mana leh lepas..
    4) untuk mereka yang sibuk cakap dah tau xlarat, xyah angkat beg naik atas.. check in je beg tu.. FYI, ramai orang, yg ade beg bwh 7kg, lg prefer bawak beg tu naik atas.. bukan sebab ape… sbb memang semua dh sedia maklum dah mcm mana pihak airlines nie handle segala beg yg di check in tu… main campak je ikut suka hati…

    P/s: FA sorang tu je yang poyo n berlagak terlebih… sepanjang aq naik flight, xpernah lg aq jumpa FA yg sekurang ajar mcm tu jwb kat penumpang… xkira lah AA, MAS, Malindo, Firefly or Emirates sekali pun… semua ok je.. even bukan job dorang sekalipun… dorang bantu je sedaya dorang.. if nak berpegang sangat pada job scopes, sampai xleh bantu orang lain.. stop jadi manusia ye :)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT.
Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda. Admin blog tidak bertanggungjawab atas setiap komen yang anda tuliskan di sini

BERMINAT UNTUK KOLABRASI DENGAN BLOG LEKATLEKIT

Blog lekatlekit.com menerima sebarang kolabrasi untuk review produk atau servis. Syarat sangat mudah

* Ada bayaran di kenakan. Harga masih boleh di runding
* Sekiranya produk kosmetik/supplement/ubat pastikan berdaftar dengan KKM & tidak boleh overclaim
* Kalau produk makanan/minuman tidak boleh overclaim
* Andaikata produk/servis di masa akan datang mempunyai kes seperti di kesan mengandungi bahan terlarang atau servis anda mempunyai unsur penipuan, admin berhak memadam serta merta artikel review di blog
* Kalau produk atau servis anda bersih dari sebarang masalah, Artikel kekal selagi blog wujud.

Syarat ini Berkuatkuasa serta merta dari tarikh 21 Oct 2017

Sekiranya berminat berkolabrasi dengan blog lekatlekit.com email ke lekatlekitgurl@yahoo.com