VIRAL! KECOH PASAL ROKOK CAP BABI

16.8.16 Suria Lekatlekit 1 Comments

VIRAL! KECOH PASAL ROKOK CAP BABI. Sejak kempen membenteras rokok seludup ni nampaknya banyak pembongkaran di buat secara besar besaran untuk menyedarkan perokok betapa bahaya, kotor & boleh menyebabkan ezema. Cara dorang berkempen tu memang nak bagitahu betapa bahaya rokok seludup berbanding rokok yang masuk cara bercukai & melalui laluan yang betul bukan laluan tikus. Aku baca pun terkesima seketika katanya. Mentang2 la rokok antara penyumbang terbesar income negara.. Sampai isu2 lain yang lebih serius pun aku nampak macam tak di pedulikan. Contoh isu kes culik yang berleluasa sekarang. Aku rasa kempen rokok seludup ni lebih besar besaran dari berkempen membenteras jenayah culik sekarang.


Sebelum ni macam macam momokkan seram & jijik di buat untuk memberi kesedaran tentang rokok seludup.. tetiba dua tiga hari ni blog OhBulan kecoh pasal rokok cap babi katanya. Hahaha... nak gelak jugak aku baca pasal rokok cap babi. Mesti perokok cuak kan.. Ada ke rokok cap babi ni. Nak tau apa yang di maksudkan rokok cap babi korang baca sendiri kat blog Ohbulan di artikel ni >> Antara Pegangan & Kebersihan, Sampai Bila Anda Mahu Buat ‘Bodoh’ Tentang Isu Rokok Cap Babi Ni? <<

Rokok itu sendiri dah di fatwakan haram tak kira la cap apa sekalipun. Bila aku komen macam tu kat bawah post blog OhBulan ada yang kata aku tak ada agama cakap macam tu. Konon Babi tu Najis besar selagi tak di bersihkan selagi tu amal ibadat tak di terima. Dengan confidentnya dia cakap aku tak ada agama. Insya Allah aku masih ada pegangan agama beb.. Kau yang beragama sangat tu sedar ke apa yang kau cakap. hehehe

Aku rasa dari kerajaan dok keluar budget untuk kempen benteras rokok seludup ni ada lagi bagus budget tu guna untuk mempertingkatkan sistem keselamatan di tempat2 awam atau sekolah2 macam tabika kemas yang nampak di anak tiri kan sangat maybe sebab banyak yang belajar kat situ anak2 dari keluarga yang berpendapatan sederhana & rendah. Asal ada tempat buat kelas dah cukup. Tempat tak ada security.. premis tak ada cctv, renung renungkanlah.. selamat ke anak2 di situ belajar di zaman jenayah macam satu trend ni.. Ni dok bayar OhBulan kempen pasal rokok seludup jer buat apa.

Moral of the story.. Walaupun kerajaan mengaitkan rokok seludup ada kaitan dengan aktiviti jenayah besar di dunia tapi aku tetap rasa bukan pasal jenayah depa nak membenteras rokok seludup ni tapi lebih kepada income yang di jana melalui penjualan rokok yang masuk secara sah. Tapi bila terpaksa bersaing dengan rokok seludup yang lebih murah sedikit sebanyak menjejaskan penjualan rokok yang masuk secara sah ni. hehehe

1 comment:

  1. Seeloknya tak payah hisap rokok kan Suria..
    Tak ada lah sibuk viral rokok babi ni..

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!