NI NAMANYA TAHUN BARU CINA CAP IKEA

15.1.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

NI NAMANYA TAHUN BARU CINA CAP IKEA. Kemeriahan menyambut Tahun baru cina bagi kaum cina dah nampak auranya bila tanglung2 mula di gantung. Kalau kat kepong tu bersepah dah tanglung merah tergantung. Nasib baik la Merah kalau putih, di malam yang sunyi & gelap.. kalau lalu ada jugak yang langgar tiang kan.


Kat Malaysia ni selain Hari Raya yang di sambut umat Islam, tahun baru cina juga salah satu perayaan yang di sambut secara meriah walau tahun baru cina susah nak nampak cina pakai pakaian tradisi mereka berbanding kaum Melayu & India masih mengekalkan pakaian tradisi bila sambut hari perayaan. Yelah.. cina sekarang banyak western dah. Dah semakin tak nampak budaya tradisi mereka.

Tapi tetap la kaum cina masih merayakan Tahun baru cina walau depa tak pakai cheongsam masa tahun baru cina. Kita orang melayu ja kadang2 over.. Orang lain raya kita pulak lebih2 tempah cheongsam terbelah sampai peha. hahahahaha

Yang pasti Orang cina masih kekalkan benda ni masa sambut Tahun baru cina. Tapi yang lainnya cuma cap Ikea. Nak tau kenapa jadi cap Ikea meh tengok kat sini >> Inilah dikatakan Tahun Baru Cina Cap Ikea <<

Almaklum la sekarang ni semua bangga kalau cap Ikea. Kalau cap DIY macam aku sapa nak pandang ye tak. hahaha.. Takpa nak cap apapun  kalau mampu jangan sampai tak mampu pun kau gigih nak ber cap Ikea memang tu kategori harus di herdik sehingga insaf. hehehe

4 comments:

  1. iolss pon cap DIY and sesuka hati :P

    ReplyDelete
  2. PC pun cap DIY..hihi...pun boleh...demam limau mandarin bakal bermula ni..

    ReplyDelete
  3. Dah terasa nak tahun baru cina... buah limau di mana-mana...

    ReplyDelete
  4. ha hah a sabo ajer la.
    aida xde lagi cop ikea kat umah :)
    yes la suria. bahang chinese new year kat melaka ni pun da terasa.
    tanglung da berlambak kat town tu hah :)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!