YANG SUKA MAKAN ROTI JALA MESTI TENGOK NI

11.1.16 Suria Lekatlekit 4 Comments

YANG SUKA MAKAN ROTI JALA MESTI TENGOK NI. Roti jala takde mana2 negara claim lagi kan sebagai makanan yang berasal dari negara mereka. Aku sendiri pun tak sure asal usul roti jala ni yang aku tau dulu kat Pasar Malam di kampung aku ada orang jual roti jalan yang kalau makan mesti menjilat jari. Almaklum la orang kampung aku memang pandai masak katanya hahaha..


Sedikit info tentang roti jala bagi yang tak tau langsung pasal roti jala ni.

Roti jala merupakan makananan kegemaran di Malaysia, dan juga di negara-negara ASEAN. Roti Jala adalah sejenis hidangan berbentuk jala. Roti jala dimakan bersama kuah. Bekas khas yang mempunyai beberapa lubang biasanya digunakan bagi menghasilkan roti jala yang dimasak di atas kuali leper.

Roti Jala sering kali menjadi pilihan pada perayaan istimewa dan dihidangkan dengan kari atau gulai ayam atau daging. Roti jala dinamakan sedemikian kerana bentuknya semasa dibuat seperti jala menangkap ikan.

Terdapat dua jenis kuah, iaitu kuah manis (popular di negeri-negeri pantai timur), dan kuah gulai, terutama gulai ayam (popular di pantai barat.) -Sumber Wikipedia-

Tapi tu tipikal roti jala yang biasa kita boleh nampak orang buat atau jual. Tapi roti jala ni memang takde jual kat mana mana.. Gila kau kalau macam ni punya roti jala boleh kategori makanan mewah dah. Nak tau roti jala yang satu ni macam mana meh tengok kat sini >> Yang Suka Makan Roti Jala Tentu Tak Pernah Tengok Kombinasi Macam Ni <<

Kalau sebelum ni kita boleh dapat sekeping roti jalan 30sen tapi kalau set roti jala 2 keping macam ni tak tau la berapa puluh hengget kan? Asal sedap katanya bayar lebih pun takpe, kan. Janji lepas makan tak rasa nak menyumpah seranah. hahaha

4 comments:

  1. BULAN PUASA MMG AKU RAJIN BUAT ROTI JALA

    ReplyDelete
  2. Wahhhh menarik tu.....Roti Jala Steak gitu....
    Kretiflah .....
    Nak buatnya bukan susah pun kan Suria....tp tulah.....cuma rajin ke idok hihi

    ReplyDelete
  3. Orang kampung dia aje yang pandai masak, dia macamanalah tu? Hahaha!

    Akak pun suka roti jala tapi tak pernah menjala sendirian di rumah. Akak of courselah prefer makan dengan kuah gulai. Lazat hingga tak sedar terjilat jari-jemari tau!

    ReplyDelete
  4. ari ni aida menjala roti ni.
    cicah kuah kari ayam lebihan semlm :)

    ReplyDelete

KOMEN BAIK2.JANGAN MENCARUT NANTI KENA CUBIT. Anda bertanggungjawab pada setiap komen anda, tuan empunya blog tak campur ok!